top of page

Képzések, készségek és technológia – toborzás és munkaerőmegtartás az elektronikai szektorban Magyarországon

A munkaerő megszerzése és megtartása évek óta az egyik legerősebb kihívás a magyarországi vállalatok körében, és ez igaz az elektronikai szektor területein is.  Új pozíciók, szakmai kompetenciák és elvárások formálják újra az ágazatot. A digitalizáció, robotika és mesterséges intelligencia jelentős hatással van az ágazat cégeinek munkaköreire, mivel számos hagyományos feladat automatizálódik, illetve új, technológiaorientált szerepek jelennek meg.


A munkaadók új készségeket várnak el a munkaerőtől, melyek között kulcsfontosságúak lesznek a robotizációval, mesterséges intelligenciával, programozással kapcsolatos ismeretek, az adatkezelés és elemzés, az összetett termelési láncok átlátása vagy akár a problémamegoldó képességek. Emellett pedig a munkaerőpiaci trendek, generációs különbségek, képzések és új technológiák mind befolyásolhatják a munkavállalók elkötelezettségét és lojalitását” – mondta Jáhny Ákos, a Get Work Trend Kft. ügyvezetője.


Okoseszközök, ellátási láncok, fenntarthatóság – kihívások az elektronikai szektorban


Nő a kereslet az okos elektronikai eszközök, a mobiltelefonok iránt. Jó példa, hogy az új generációs eszközök méretükben egyre kisebbek, ami miatt az elektronikai gyártóknak haladó nanotechnológiát kell alkalmazniuk a gyártási folyamatban. Emellett az állandóan változó trendek és a hullámzó kereslet miatt nehéz pontosan előre jelezni és fenntartani a termelési célokat. A rövid életciklusú termékek szintén befolyással vannak a piacra, ahogyan az ellátási láncok összetettsége és a beszállítói hálózatok kezelése folyamatos kihívást jelent a gyártók számára. A „zöld” megközelítés a gyártókat arra sarkallja, hogy olyan technológiákat és termékeket fejlesszenek ki, amelyek energiatakarékosak és fenntarthatóak – mindezekhez pedig felkészült és szakképzett munkaerőre van szükség.



HR stratégiák az elektronikai szektorban – innovatív toborzás és megtartás


A tehetséges munkavállalók megtalálása és megtartása kulcsfontosságú az elektronikai szektorban. Innovatív toborzási módszerekkel és vonzó munkakörnyezettel lehet versenyelőnyt kialakítani. Ehhez hozzátartozik a vállalat innovációs kultúrájának, fejlődési lehetőségeinek és versenyképes juttatásainak biztosítása. Magyarországon a technológiai szektorban mindössze 10-15% a női munkavállalók aránya, bevonásuk és a sokszínűség előmozdítása szintén fontos szempont lehet a jövőben. A hatékony toborzási stratégia része az élő kapcsolatok ápolása az elektronikai szakmai közösségekkel és fórumokkal, az egyetemi és főiskolai kapcsolatok erősítése (duális képzések), valamint a szakmai konferenciákon és kiállításokon való részvétel.


Fókuszban a műszaki képzések és a tanulás


A munkavállalóknak folyamatos támogatást kell nyújtaniuk a továbbképzéshez és a szakmai fejlődéshez. Az elektronikai szektorban az ipari együttműködések a képzési intézményekkel, iskolákkal több területre is irányulnak annak érdekében, hogy a munkaerő valós gyakorlati készségre és szakmai kompetenciára tehessen szert a duális képzések során, az iparág igényeinek és elvárásainak figyelembevételével.

Az ágazatban az ipari robotika (pl.: autonóm mobil robotok (AMR-ek) segítenek a belső logisztika és anyagmozgatás automatizálásában) növekedése kulcsfontosságú, ennek a technológiai tudásnak a birtoklása versenyelőnyt jelent. Alkalmazása lehetővé teszi az alkalmazottak, köztük szakmunkások értékesebb feladatokra való átcsoportosítását, növelve ezzel a termelékenységet és csökkentve a belső rezsi költségeket. A folyamatos fejlesztések célkeresztje nem kerüli el az automatizációt sem, melynek segítségével optimalizálni lehet a gyártási folyamatokat.

Az vállalatok ipari együttműködése a szakképző intézményekkel lehetővé teszi a gyakorlatorientált oktatást és a valós munkahelyi környezetben történő tanulást. Mivel a vállalatok a valós és aktuálisan szükséges szakmai ismereteket adják át a diákok számára, jobban felkészülnek az aktuális munkaerőpiacra és a vállalatok specifikus igényeire.



Munkaerőmegtartás kihívásai és megoldásai


A munkaerőmegtartás évek óta az egyik legerősebb kihívás a magyarországi vállalatok körében. Az elektronikai területen a magasan képzett szakemberek megtartása különösen nehéz. A versenyképes bérek, az előrelépési lehetőségek és a munka-magánélet egyensúly biztosítása mellett fontos a rugalmas munkaidő és a home office lehetőségek támogatása. A folyamatos technikai és technológiai megújulás, a pozitív munkakörnyezet és a jó cégkultúra mind hozzájárulnak a munkavállalók elégedettségéhez és elkötelezettségéhez.

Jellemzően magas a munkaerő mobilitás: a munkavállalók hajlamosak váltani más vállalatokhoz, különösen, ha jobb lehetőségeket látnak, így a versenyképes bérek, előrelépési lehetőségek és a munka-magánélet egyensúly fontosak a megtartás szempontjából.

A rugalmas munkaidő, a home office igény kiszolgálása, valamint  a hatékony belső kommunikáció (például a meetingkultúra) szintén hozzájárulnak a munkaerő megtartásához. Mindezek mellett fontos az is, hogy a vállalatok támogassák a folyamatos tanulást és a szakmai fejlődést, megőrizve a munkavállalók versenyképességét.

A cégek transzparens kommunikációval és karrierlehetőségek bemutatásával növelhetik a munkavállalók elkötelezettségét. A rendszeres visszajelzés és párbeszéd is fontos a megértés és elkötelezettség fenntartásához. A pozitív munkahelyi kultúra, a fejlődési lehetőségek és a munkavállalói előnyök hangsúlyozása elengedhetetlen a munkáltatói márka erősítéséhez. A továbbképzések, valamint a társadalmi felelősségvállalás mind hozzájárulnak a vállalat vonzerejének növeléséhez, a munkáltatói márka megerősítéshez.


Jövőbeli igények és kompetenciák


„A jövőben az elektronikai szektorban a digitális készségek, az adaptálhatóság és a folyamatos tanulás lesznek a legfontosabb kompetenciák” – mondta Jáhny Ákos. A szakértő úgy látja, hogy az interdiszciplináris ismeretek, a kreativitás és az innováció szintén elengedhetetlenek lesznek. Az AI és a gépi tanulás, az IoT fejlesztők, a kiberbiztonsági szakemberek és a fenntarthatósági szakemberek iránti igény várhatóan növekedni fog. AI és Machine Learning Specialisták, IoT fejlesztők, kiberbiztonsági szakemberek, adatelemzők és adattudósok, robotikai mérnökök, sőt fenntarthatósági szakemberek lesznek, akikről egyre többet hallunk majd és ezek a pozíciók egyre többet tűnnek fel az álláshirdetésekben majd. Az elektronikai iparág cégek mellettük hardver és szoftverfejlesztő mérnököket, rendszermérnököket, gyártásautomatizálási mérnököket, valamint karbantartó technikusokat és minőségbiztosítási szakembereket fognak keresni.

43 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page